Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας (Βέρμιο)

Πρόκειται για την 1217η Πανηγυρική Εορτή του Αγίου Γεωργίου από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου και την 46η από την ανιστόρησή της στο Ροδοχώρι Νάουσας

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας (Βέρμιο)

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Η πανήγυρη ξεκίνησε από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με το στολισμό της θαυματουργής εικόνας, κειμήλιο από την παλαιά Μονή στον Πόντο και τη μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια στο Ναό, όπου και τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη δεκαπενταμελή Χορωδία του Καλλιτεχνικού Χορευτικού Ομίλου «Πύρριχος» υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη-Ερευνητή- Μουσικού-Χοροδιδασκάλου Βασίλειου Πολατίδη. Η χορωδία απέδωσε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια της αγάπης και του γάμου, τραγούδια εύθυμα, σατυρικά και περιπαικτικά, που αφηγούνται παθήματα των ανθρώπων και βέβαια το κορυφαίο τραγούδι της ημέρας, αφιέρωμα στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, «Αέρ-ιμ’ κι άε-γρήγορε».

Ανήμερα της γιορτής την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος. Το Δ.Σ. του ιδρύματος “Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα” τίμησε φέτος το Γέροντα Γερβάσιο Ραπτόπουλο και ο πρόεδρος κ. Αριστείδης Κυριακίδης του απένειμε τιμητική πλακέτα. Ο Γέροντας Γερβάσιος είναι ένας άγιος της εποχής μας και προστάτης των φυλακισμένων όλου του κόσμου, αφού μέσω του ιδρύματος “Οσία Ξένη” έχει αποφυλακίσει πάνω από 15.000 κρατούμενους με μικρές ποινές σε 90 χώρες του κόσμου.

Η πανηγυρική ημέρα συνεχίστηκε με χορευτικές εκδηλώσεις από νεανικά τμήματα και τμήματα ενηλίκων, που παρουσίασαν προγράμματα με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Συμμετείχαν με τη σειρά εμφάνισης στην εκδήλωση, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου “Οι Κομνηνοί”, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «ΠΟΝΤΟΣ», η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας και η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Φιλόθεος, ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Μπαλτατζίδου, ο διοικητής της ΠΥΝ κ. Παλαμούτης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη Δ.Σ. ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που σήμερα βρίσκεται στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο Ροδοχώρι της Νάουσας, θησαυρίζονται λείψανα του Αγίου, αλλά και μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί, που υπήρχαν στο μοναστήρι στον Πόντο, το οποίο κτίστηκε το 752 μ.Χ.

Πηγή: Καθημερινή εφημερίδα Ημαθίας “Ημερησία”

Φωτογραφία: livemedia.gr

Γεώργιος

Ο Γιώργος είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Ιταλία) και αριστούχος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΒΑ της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Kingston (Αγγλία). Ο παρόντας ιστότοπος είναι αποτέλεσμα της Ορθόδοξης πίστης του και της ευλάβειάς του στον Άγιο του οποίου το όνομα φέρει. More Posts

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


14 + five =