Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (Κορινθία)

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (Κορινθία)

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού

Στην ορεινή Κορινθία πλησίον του χωριού Γκούρα του δήμου Φενεού, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού, σε υψόμετρο 945 μ. Σε μικρή απόσταση από αυτή (1,7 χλμ νότια), στο σημείο όπου συγκεντρώνονται τα νερά των γύρω βουνών με τη δημιουργία του φράγματος Δόξα, είχε κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα το παλαιομονάστηρο παλαιό καθολικό της μονής Αγίου Γεωργίου. Η παράδοση λέει πάλι ότι το «Παλιομονάστηρο» το έκτισε κάποιος μοναχός από την επαρχία Καλαβρύτων με δικά του έξοδα και με επαιτεία. Τον 17ο αιώνα το παλαιομονάστηρο εγκαταλείφθηκε όταν η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρη την κοιλάδα και ανάγκασε τους μοναχούς να χτίσουν ψηλότερα το νέο μοναστήρι. Το παλαιό καθολικό ανήκει στον τύπο σταυροειδούς εγγεγραμμένου με οκτάπλευρο τρούλο. Στα νότια του ναού σώζονται τα ερείπια κτισμάτων που ανήκουν στην αρχική Μονή. Πρόσφατα ο ναός μετονομάστηκε σε Άγιο Φανούριο.

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1693, αλλά ανακαινίσθη εκ θεμελίων, λόγω πυρκαγιάς, το 1754. Υπήρξε εξ αρχής σταυροπηγιακό, δηλαδή αδούλωτο κι ελεύθερο, δεσποζόμενο κατευθείαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο, σαν γνώρισμα υποταγής, έστελνε κάθε χρόνο μια οκά κερί! Σταυροπηγιακό αναφέρεται το μοναστήρι «του Φονιά»· και στον κατάλογο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως των ετών 1797-1798. Αλλά και η αρχαιοτάτη σφραγίδα του μοναστηριού που βρίσκεται στο εκκλησιαστικό μουσείο Κορίνθου φέρει την επιγραφή «Σφραγίς της ιεράς και σταυροπηγιακής μονής του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Φονιά εν τη Πελοποννήσω». Επίσης, επί Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ εξεδόθη Σιγίλλιο το 1797 με το οποίον βεβαιούται ότι το μοναστήρι είναι σταυροπηγιακό. Επειδή, φαίνεται, είχε καεί, οι πατέρες είχαν ξαναζητήσει την αναγνώριση ως σταυροπηγιακό από το Πατριαρχείο. Σε τούτο το Σιγίλλιο ο Γρηγόριος ο Ε’ το ανακηρύσσει Πατριαρχικό και σαν δείγμα υποταγής του να στέλνει το μοναστήρι κάθε χρόνο εκατόν πενήντα γρόσια.

Η μονή περιλαμβάνει σήμερα ένα τριώροφο οικοδόμημα που περικλείεται από ψηλό λιθόκτιστο περίβολο, με επιβλητικό τριώροφο κωδωνοστάσιο και πυλώνα στη νότια πλευρά. Το σχήμα του είναι σχεδόν τετράγωνο, με γενικές διαστάσεις 36,60μ x 30,00μ. Στο κέντρο της μονής βρίσκεται το καθολικό και γύρω από αυτό βρίσκονται διατεταγμένα τα κελιά. Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες και βοηθητικοί χώροι. Η αυλή είναι πλακόστρωτη, ενώ εξωτερικές κλίμακες οδηγούν στους εξώστες των ορόφων των κελιών. Στον α’ όροφο εκτός από τα κελιά βρίσκονται δύο παρεκκλήσια και δύο χώροι που οδηγούν σε κρύπτες. Στον β’ όροφο βρίσκεται η τράπεζα, η σύγχρονη κουζίνα και το αρχονταρίκι.

Ο ναός, ορθογωνίου σχήματος, έχει εξωτερικές διαστάσεις 15,65μ x 7,49μ. Αποτελείται από εξωνάρθηκα καλυπτόμενο με ξύλινη στέγη, τον νάρθηκα ο οποίος καλύπτεται με θόλο, τον κυρίως ναό, τύπου βασιλικής με τρούλο τον οποίο υποβαστάζουν κάμαρες που ακουμπούν σε 4 ποδαρικά και στο ιερό του ναού στο μέσο του οποίου υπάρχει το βήμα και εκατέρωθεν τα παραβήματα (Πρόθεση και Διακονικό). Από τις τρεις διαιρέσεις μόνο η μεσαία κόγχη προεξέχει εξωτερικά η οποία διαμορφώνεται σε πεντάπλευρο σχήμα. Αργότερα στη δυτική πλευρά του ναού προστέθηκε νεώτερο κτίσμα πλάτους 3,00μ. με καταπακτή που οδηγούσε σε μυστικό χώρο τον οποίο οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν επί Τουρκοκρατίας ως ¨κρυφό σχολειό¨. Το 1740 ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά και το 1754 ανακαινίσθηκε πλήρως.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού 3

Οι τοιχογραφίες του ναού αρίστης τέχνης που ακολουθούν την κριτική τεχνοτροπία, έγιναν από τον Παναγιώτη από τα Ιωάννινα το 1754 σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο άνω μέρος της κυρίας εισόδου του ναού. Στον ίδιο ανήκει η επιχρύσωση του ξυλόγλυπτου τέμπλου που φέρει καλής τέχνης Δεσποτικές εικόνες και σκηνές Δωδεκάορτου. Εξαίρετης τέχνης είναι και ο μεγάλος μεταλλικός χορός (πολυέλαιος ) με τα εικονίδια που κρέμεται αιωρούμενος κάτω από τον οκτάπλευρο τρούλο, όμοιος με του Αγίου Όρους.

Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται ιερά κειμήλια όπως ασημένια θυμιατά, δισκοπότηρο και εικόνες αγίων. Σε ειδική προθήκη εκτίθενται λειψανοθήκες από ασήμι και ένθετο φίλντισι διακοσμημένες με θρησκευτικές παραστάσεις. Μεταξύ των λειψάνων φυλάσσεται και ο κάλαμος της Αγίας Βαρβάρας. Μεγάλος αριθμός κειμηλίων που προέρχεται από τη Μονή Αγίου Γεωργίου και το Παλαιομονάστηρο βρίσκονται στο εκκλησιαστικό Μουσείο Κορίνθου. Πληροφορίες για τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού αντλούνται από τις ιστορικές πηγές και τις επιγραφές που βρέθηκαν στην πύλη και στο εσωτερικό του ναού. Το μεταβυζαντινό αυτό μνημείο που δεσπόζει σε ένα μοναδικής ομορφιάς δασώδες φυσικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1500μ. γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση κατά τα μέσα του 17ου αιώνα.

Το 1900 υπηρετούσαν στη μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού είκοσι τέσσερις μοναχοί. Στα χρόνια της κατοχής το μοναστήρι υπήρξε δυστυχώς τόπος μαρτυρίου από τους συμμορίτες και οι μοναχοί εσφαγιάσθηκαν μαζί με εκατοντάδες αδερφούς μας. Σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με την λαμπρή μακρόχρονη ιστορία του και την πνευματική και υλική προσφορά του στην περιοχή και την πατρίδα, αποτελεί κέντρο έλξης για τους επισκέπτες. Στη Βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται αρκετά παλαιά βιβλία ενώ οι μοναχοί της ασχολούνται με τα καθιερωμένα διακονήματα, τη συντήρηση και ανακαίνιση της ιστορικής Μονής και την φιλοξενία των επισκεπτών.

Πηγές: Οδυσσεύς και korinthorama.gr

Κύρια φωτογραφία άρθρου: Kostas Z

Σελίδα για την Ιερά Μονή στο facebook

Βιβλιογραφία για την Ιερά Μονή:

  • Καλογερόπουλος Κ. Δ., Εκ του καταλόγου Βυζαντινών ζωγράφων εν Αθήναις 1920, Αθήνα 1920, σελ. 23.
  • Στίκας Ε., “Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού”, Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά, Αθήνα 1968, 113 κ.ε.
  • Φούγιας Μ., Ιστορία της Αποστολικής Εκκλησίας Κορίνθου, Αθήνα 1968, 331 κ.ε.
  • Κουτίβας Σ., “Η παρά του Φενεού Κορινθίας Μονή του Αγίου Γεωργίου”, Αρχείο Κορινθιακών Μελετών τ. Α΄ 1971, 70-144.
  • Ε. Κουνουπιώτου – Μανωλεσσού, Α.Δ. 27 1972 Β1- Χρονικά, Αθήνα 1976, 294.
  • Σκαρμούτσου Κ., “Μονή Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου Α.Δ.”, τ. 52 (1997), Αθήνα 2002, 327-328.
  • Βλάχου Ντίνα, “Κορινθιακή Ελβετία”, Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού

Αρχαία Φενεός, Δήμος Σικυωνίων, ΤΚ 20014, Κορινθία

Τηλέφωνο: 27470 – 41226, 41238

 

Γεώργιος

Ο Γιώργος είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Ιταλία) και αριστούχος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΒΑ της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Kingston (Αγγλία). Ο παρόντας ιστότοπος είναι αποτέλεσμα της Ορθόδοξης πίστης του και της ευλάβειάς του στον Άγιο του οποίου το όνομα φέρει. More Posts

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


2 + 6 =