Ιερά Καλύβη Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Αγιορείτικη Καλύβα αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, στη Σκήτη Μικρά Αγία Άννα

Ιερά Καλύβη Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Ιερά Καλύβη Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Στο νότιο μέρος του Αγίου Όρους, κάτω από τον Άθωνα, σε ωραία τοποθεσία, βρίσκεται η Νέα Σκήτη. Στο νοτιοανατολικό μέρος της Σκήτης, πίσω από τον Κυριακό Ναό, βρίσκεται η Καλύβη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Η Καλύβη υπήρχε παλαιότερα στο κάτω μέρος του Κυριακού, όμως λόγω κατολίσθησης του εδάφους, γκρεμίσθηκε και σώζεται ένα μέρος από τα κτίσματά της, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως οστεοφυλάκιο της Σκήτης. Στη συνέχεια, κτίσθηκε η Καλύβη σε ψηλότερο σημείο, πίσω και ανατολικά του Κυριακού. Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στη νέα Καλύβη έχει την ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 1792.

Ιερά Καλύβη Αγίου Γεωργίου Νέας Σκήτης

Ανάμεσα στους Πατέρες της Ιεράς Καλύβης, διακρίνονται ο ιερομόναχος Αλέξιος Γιαννιός, αρχιμανδρίτης και ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Παπάγου, καθώς και ο κ. Δημήτριος Καρζής, Ιεροψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Παπάγου.

Ο ναός της Καλύβης είναι κατανυκτικός, κτισμένος με τρούλλο και συμμετρικά τόξα, σύμφωνα με τα αγιορείτικα πρότυπα ναών των Καλυβών της Σκήτης, έχοντας μια ιδιομορφία, την μικρή Λιτή, που του δίνει μια ξεχωριστή χάρη.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι από τα αρχαιότερα σωζόμενα στη Σκήτη. Έχει πολλές ομοιότητες με την περίτεχνη Βασιλική Πύλη του Κυριακού και με τον κοιμητηριακό ναό της Σκήτης της Αγίας Άννης, πιθανώς του ιδίου τεχνίτη.

Το τέμπλο και οι εικόνες πιθανόν να προέρχονται από την παλαιά Καλύβη του Αγίου Γεωργίου και χρονολογούνται το έτος 1777. Η εικόνα των Αγίων Πάντων στο αριστερό μέρος του τέμπλου, σύμφωνα με τον αγιογράφο κ. Λιόνδα, είναι του 16ου αιώνα.

Το 1844 έγινε ένας ιδιόμορφος διάκοσμος στην οροφή, στον τρούλλο και στους τοίχους του ναού από τον Αντώνιο Κονέρη, με γεωμετρικά και φυτικά σχήματα.

Η Καλύβη, όντας σε ωραία προνομιακή θέση πλησίον του Κυριακού και σε απόμερο και ήσυχο συγχρόνως μέρος, προσέλκυσε πολλούς πατέρες που ποθούσαν την ησυχία.

Οι πρώτοι κτήτορες δεν είναι γνωστοί. Από τα σωζόμενα ομόλογα στην Κυρίαρχη Μονή του Αγίου Παύλου, είναι γνωστά τα κάτωθι ονόματα μοναχών από το 1850 και μετά: Δαμιανός Μοναχός, Γρηγόριος Ιερομόναχος, Γερμανός Μοναχός, Κοσμάς Μοναχός, Θεοδόσιος Μοναχός, Ιωάσαφ Μοναχός, Θεοδόσιος Μοναχός,  Βαρλαάμ Ιερομόναχος, Γεώργιος Ιερομόναχος, Προκόπιος Μοναχός, Θεοδόσιος Μοναχός.

Υπάρχουν στοιχεία για τον Γέροντα Κοσμά από το Ελβασάν της Βορείου Ηπείρου, άνθρωπος πολυτάλαντος και ευλαβής Μοναχός. Εξέδωσε το 1878 την εκλογή του πολυελέου εις έκαστον Άγιον, το 1855 την Στοχολογία στην Ερμούπολη της Σύρου καθώς και την Παράκληση του Αγίου Γεωργίου.

Το 1901, την Καλύβη αγόρασε με 200 οθωμανικές λίρες από την Κυρίαρχο Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, ο Γέρο-Θεοδόσιος ο Σιναϊτης (εκοιμήθη το 1916) με τη συνοδεία του, ερχόμενοι από την Καλύβη των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο πάνω μέρος της Σκήτης.

Από το 1994 στην Καλύβη κατοικεί νέα Συνοδεία και ασχολείται με το εργόχειρο της ιεροραπτικής. Οι πατέρες της Συνοδείας κατασκευάζουν κουκούλια και μανδύες για μοναχούς.

Κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με την παλαιά παράδοση της Σκήτης, συνεχίζεται να γίνεται ολονύκτια αγρυπνία στην Καλύβη, όπου υπάρχει και τμήμα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλοάρτυρος Γεωργίου, προς αγιασμό και ευλογία.

Κειμήλιο της Καλύβης αποτελεί η ξυλόγλυπτη εικόνα του 1956 με τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου, έργο του Καυσοκαλυβίτη μοναχού Ισίδωρου Παντελόπουλου. Στην Καλύβη υπάρχει και σύγχρονη ωραιώτατη εικόνα της συνάξεως των Οσίων Κολλυβάδων Πατέρων, τους οποίους ευλαβούνται οι πατέρες της Συνοδείας.

Πηγή: Ο Πανταχού προφθάνων εις βοήθειαν

Φωτογραφίες: Ενορία Αγίου Αθανασίου Αρμενίου

 

Ιερά Καλύβη Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

63087, Νέα Σκήτη, Δάφνη

Άγιο Όρος, Τ.Θ. 40

Τηλ. 23770 23284

Γεώργιος

Ο Γιώργος είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Ιταλία) και αριστούχος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΒΑ της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Kingston (Αγγλία). Ο παρόντας ιστότοπος είναι αποτέλεσμα της Ορθόδοξης πίστης του και της ευλάβειάς του στον Άγιο του οποίου το όνομα φέρει. More Posts

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


eighteen − ten =