Σήμερα η Σερβική Εκκλησία τιμά τον Άγιο Γεώργιο

Άρθρο από τον ιστότοπο του Διεθνούς Ραδιοφώνου Σερβίας

Σήμερα η Σερβική Εκκλησία τιμά τον Άγιο Γεώργιο

Σήμερα η Σερβική Εκκλησία τιμά τον Άγιο Γεώργιο

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί τιμούν σήμερα, 6 Μαϊου, το όνομα του Αγίου Γεωργίου, ενός εκ των εννέα μεγαλομαρτύρων, που μαρτύρησαν πρώτοι για τη χριστιανική πίστη.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος προστατεύει την υγεία στα μέλη της οικογένειας, είναι η γιορτή του γάμου των νέων, της γονιμότητας των κατοικίδιων ζώων και του χωραφιού. Οι Σέρβοι πιστοί θεωρούν την ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο (στα σερβικά Đurđevdan) σαν την τελευταία μέρα του χειμώνα και την πρώτη μέρα του καλοκαιριού. Η Εκκλησία επισημαίνει σήμερα την ημέρα θανάτου του Αγίου Γεωργίου, που έγινε στις 23 Απριλίου (6 Μαϊου) του έτους 303.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί, ανάμεσα σε Σέρβους πιστούς, ημέρα κατά την οποία ο λαός μας δείχνει τα ήθη και τα έθιμά του, και εξέχουσα θέση σ’αυτά κατέχει η συνήθεια του φτιαξίματος διαφόρων στέφανων από λουλούδια, το πλύσιμο του προσώπου με νερό στο οποίο βρίσκονται διάφορα άνθη και λουλούδια, το λύσιμο του προσώπου με διάφορα άνθη τα οποία μάζεψαν οι πιστοί και το μπάνιο στα ποτάμια.

Ένα από τα σερβικά λαϊκά ήθη και έθιμα για το βράδυ πριν την ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο είναι να στολίσει κάποιο από τα μέλη της οικογένειας, την πόρτα, τα παράθυρα και την πύλη του σπιτιού με διάφορα πράσινα κλαδιά δένδρου από το παραπλήσιο δάσος για να γίνει το προσεχές έτος πλούσιο και να δώσει καλή σοδεία.

Συνήθως ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται στις εικόνες ντυμμένος με στολή ενός στρατηλάτη, που καβαλάει ένα άλογο και σκοτώνει με τη δόρυ του ένα απαίσιο τέρας. Για την ακρίβεια, το τέρας στην εικόνα παριστάνει τη δύναμη των ειδωλολατρών και των εθνικών, η οποία «καταβρόχθισε» τους αθώους χριστιανούς. Η παράδοση λέει ότι ο Άγιος Γεώργιος νίκησε, με τον μαρτυρικό του θάνατο και επέφερε θανατηφόρο πλήγμα στους ειδωλολάτρες.

Πηγή: Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας

Γεώργιος

Ο Γιώργος είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Τορίνο (Ιταλία) και αριστούχος του μεταπτυχιακού τμήματος ΜΒΑ της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Kingston (Αγγλία). Ο παρόντας ιστότοπος είναι αποτέλεσμα της Ορθόδοξης πίστης του και της ευλάβειάς του στον Άγιο του οποίου το όνομα φέρει. More Posts

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται.


*


13 − 10 =